Bij de vertrouwenspersoon Integriteit kan een medewerker terecht voor het veilig melden van een vermoeden van een onregelmatigheid, een (zakelijke) integriteitsschending of een (maatschappelijke) misstand. Het gaat om zaken die schade doen aan de organisatie of de maatschappij.
Onregelmatigheid (niet-integer gedrag):
Integriteitsschending:
Het probleem kan ook groter zijn. Dan zijn er meer mensen (of zelfs de leiding) bij betrokken, raakt het (flinke delen van) de organisatie en beschadigt het klanten, burgers of medewerkers. Het voortbestaan van de organisatie kan in gevaar komen. Zulke schendingen worden misstanden genoemd.
Zijn deze zo ernstig dat ‘het maatschappelijk belang in het geding is’, dan is er sprake van een maatschappelijke misstand.
Er is sprake van een maatschappelijke misstand indien het maatschappelijk belang in het geding is bij de schending van een wettelijk voorschrift, een gevaar voor de volksgezondheid, een gevaar voor de veiligheid van personen, een gevaar voor de aantasting van het milieu, een gevaar voor het goed functioneren van de openbare dienst of een onderneming als gevolg van een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten.
Maatschappelijke misstanden vallen onder de wet Huis voor Klokkenluiders.
Als vertrouwenspersoon integriteit richt ik mij op (zakelijke) integriteitsschendingen en (maatschappelijke) misstanden. Voorbeelden van niet-integer gedrag zijn fraude, diefstal van bedrijfsmiddelen, ongewenste nevenwerkzaamheden en machtsmisbruik.
Soms begaat een medewerker een integriteitsschending.
Het probleem kan echter ook groter zijn.
Dan zijn er meer mensen bij betrokken, raakt het (flinke delen van) de organisatie en beschadigt het klanten, burgers of medewerkers.
Het voortbestaan van de organisatie kan in gevaar komen.
Zulke schendingen worden misstanden genoemd.
Zijn deze zo ernstig dat ‘het maatschappelijk belang in het geding is’, dan is er sprake van een maatschappelijke misstand.
Maatschappelijke misstanden vallen onder de wet Huis voor klokkenluiders.
Sinds 1 juli 2016 zijn werkgevers met meer dan 50 werknemers door de Wet 'Huis voor Klokkenluiders' verplicht een beleid integriteit te voeren met een interne meldregeling, zodat medewerkers veilig misstanden kunnen melden.
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon integriteit is daarbij een belangrijk stap.
De vertrouwenspersoon integriteit (VPI) biedt medewerkers de mogelijkheid om integriteitskwesties vertrouwelijk te bespreken en veilig te melden.
WERKWIJZE 1 VERTELLEN = SPARREN
WERKWIJZE 2 VERTELLEN = MELDEN
Wanneer een werknemer vertrouwelijk melding maakt van een integriteitsschending of misstand is de naam van de melder alleen bij mij als vertrouwenspersoon bekend.
Wanneer er een maatschappelijke misstand gemeld moet worden bij het Huis van Klokkenluiders, kan de anonimiteit niet meer gewaarborgd worden.
Het Huis van Klokkenluiders doet alleen onderzoek naar een maatschappelijke misstand als de naam van de melder bekend is.
Wanneer ik als uw vakbekwaam externe vertrouwenspersoon:
kan ik een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
WhatsAppt u mij vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek?
IN VERTROUWEN
Conny Lubbersen
Buizerd 9
3752 SG Bunschoten
WhatsApp 0613184377
Mail: conny.lubbersen@gmail.com
KvK 32103545
IN VERTROUWEN
Conny Lubbersen
Buizerd 9
3752 SG Bunschoten
WhatsApp 0613184377
Mail: conny.lubbersen@gmail.com
KvK 32103545
- IN VERTROUWEN -
Conny Lubbersen
Buizerd 9
3752 SG Bunschote
WhatsApp 0613184377
Mail: conny.lubbersen@gmail.com
KvK 32103545
Alle rechten voorbehouden
IN VERTROUWEN | CONNY LUBBERSEN
Privacy en voorwaarden